Sorg og tab

Tab, brud og sorg er eksistentielle udfordring og livsvilkår

Om at se lyset på den anden side af sorg

Ingen af os kommer gennem livet uden smerte. Derved vil sorgen være en følgesvend livet igennem som vi skal lære at have med os. Sorgen er prisen vi betaler for kærligheden. 

Sorgen er en naturlig og nødvendig smerte og ikke en sygdom, der kan overkommes.

Det er et eksistentielt vilkår, at vi alle skal miste og opleve tab og brud i livet.

Som Esben Kjær så fint beskriver i bogen ”min usynlige søn” – Så er det ikke målet er ”slette” sorgen for at komme videre, men derimod at leve videre med den døde. 

Sorgen kan komme i mange afskygninger

Du føler ikke kun sorg når en af dine kære dør. Du kender sikkert også til fortvivlelsen , når du oplever andre tab/brud i livet. Alt fra skilsmisser til alvorlig sygdom.

Måske du også kender til ”vente sorg”. Det er når en af dine kære lever med en livstruende sygdom ex. sclerose, demens mv. Som pårørende er du sat i en ofte lang og hård proces, hvor du må håndtere den sorg, der opstår før ”tabet”.

Ny styrke i livet

Når du oplever tab, brud og traumer, så kastes du ud kaos, hvor du må slippe kontrollen. Sorgens følelser gennemleves ved at give efter ind i det ukontrollerbare kaos – for derefter at finde tilbage til dig selv og glæden igen. 

Jeg oplever eksempelvis  ofte, at klienter  finder en mening i meningsløsheden og oplever ny styrke i livet. At blive ramt, rystet og ulykkelig, men samtidig opleve af at stå i verden, som et stærkere og friere menneske. 

Gør sorg til livskraft

Jeg møder dig fra hjertet. Gennem kærligt nærvær i et trygt og tillidsfuldt rum, vil jeg støtte dig i at give sorgen plads. Jeg håber du derved vil erfare, at du i kontakten og erkendelsen af smerten og angsten, har mulighed for at leve fra et nyt ståsted i livet.

Det er i kontakten med sorgen, at healingen finder sted. Jeg kan være med dig i de smertefulde følelser. Ved at byde følelserne velkomne, kan du opnå forståelse og accept af deres budskab, og gøre din sorg til din livskraft.

I modstand styrkes vi - kom styrket gennem sorg

I mit bogforum, finder du gode bøger om sorg og tab, og især hvordan man kan blive stærkere til at bære at have det med sig.

Læs og hør også Sorgforsker Mai-britt Guldin fortælle om sorgprocessen, og hvordan du kan lære din sorg bedre at kende. Hun har også et indlæg om hvordan vi skal agere ud fra et udgangspunkt om at sorg aldrig går over.