Afhængighed

Du kender sikkert, som så mange andre, til dårlige vaner. Og sikkert også til hvor svært det kan være at ændre en indgroet vane, men det er ikke i sig selv afhængighed.

Afhængighed af alkohol og alkoholafvænning

Der proklameres hver år masser af nytårsforsæt, som handler om at spise mindre usundt, dyrke mere motion osv. Det kræver masser af motivation og vilje at ændre en dårlig vane. De fleste af os falder desværre hurtigt igen tilbage til de trygge gamle vaner. Det er når en dårlig vane udvikler sig til at blive et uundværligt behov, at der bliver tale om afhængighed.

Afhængighed kan udvikle sig til et egentlig misbrug. Især hvis du i dit liv kæmper med andre personlige udfordringer som ex. dårligt selvværd, ensomhed , angst eller stress kan du være mere udsat for at udvikle afhængighed. Det som begyndte som en dårlig vane og metode til at dulme dine vanskelige følelser, kan med tiden altså udvikle sig til et uundværligt behov.

Afhængighed er ikke blot alkohol og narkotika

Begrebet ”afhængighed” bruges til at beskrive en besættelse, tvang eller et ekstremt fysisk eller psykisk behov for noget bestemt. Du kan være afhængig af et stof, eksempelvis medicin, alkohol, nikotin, stoffer, koffein, sukker. Man kan godt være misbruger/storforbruger uden at være afhængig, ligesom man kan være afhængig uden at være misbruger/storforbruger. Endelig kan man være begge dele.

Afhængighed af handlinger som træning og sociale medier

Du kan være ligeledes være afhængig af at gøre noget bestemt i hverdagen ex. rygning, træningsafhængighed, ludomani (spillelidenskab), skærmafhængighed/sociale medier (afhængig af brug af mobiltelefon, tv, computer mv), overspisning og andre tvangshandlinger.

Den tvangsmæssige karakter kan give sig til udtryk ved, at du eksempelvis oplever at have mere styr på dit liv, hvis du udfører den pågældende adfærd. Eksempelvis som ved afhængighed af træning og mad.

Er kærlighed og sex dit drug?

Måske du også kender til ”kærlighedsafhængighed”. Det kan sammenlignes med at være afhængig af stoffer eller alkohol. Når du er kærlighedsafhængig, så lever du få de stunder, hvor parforholdet giver dig en følelse af en rus. Typisk er du i et forhold med konstant op- og nedture og masser af drama. Du bliver mere og mere afhængig. Selv om du ved, at det ikke er godt for dig, og derfor bliver du i et destruktivt forhold. 

Der findes altså mange former for afhængighed og graden af afhængighed kan varierer i forhold til alvorlighed og sværhedsgrad. 

Ud af afhængigheden

Jeg er via frivilligt arbejde hos Selvhjælp Aarhus uddannet som SMART Recovery facilitator. SMART Recovery er et videnskabeligt baseret program som hjælper mennesker med at håndtere deres genopretning fra enhver form for afhængighed og misbrugsadfærd.

Dette er derfor en del af min ”værktøjskasse”, hvis du søger hjælp til at arbejde med afhængighed. Her kan vi arbejde helt konkret med værktøjer og strategier til at hjælpe dig i din forandring. 

Jeg har erfaring med at problemerne med ”afhængighed” ofte kan føres langt tilbage til den allertidligste faser livet. F.eks. er er tit en sammenhæng til den tidlige tilknytning mellem mor og barn. Jo mindre sund tilknytning du har med i bagagen, jo mere ”usund” afhængighed.

Spilafhængighed og ludomani

Så symptomet ”afhængighed” kan altså føre dig ud på en rejse, hvor du vil få en forståelse og en bevidstgørelse, om det der smerter. Vi vil sammen arbejde med din motivation til at skabe forandring og via integration af de nye indsigter, vil du kunne vælge at bryde de gamle vaner/mønstre. Jeg kan støtte dig i en re-orienterings proces, så du kan udvikle nye mere hensigtsmæssige måder at være i livet på. Dine nye kompetencer vil give dig mulighed for at være i livet, som den du dybest set er. Fri og uafhængig. 

Læs mere

Vil du vide mere om de mange former for afhængigheder, og om hvordan du slipper af med den, så dyk ned i bøgerne i mit bogforum.